Artikel door Benti Banach overgenomen uit de Limburger 1 augustus 2024

Mannen van Relim zijn trots als hun werk op straat te zien is

Gedenktekens, kruisen, fietsbeugels; steeds vaker belandt werk uit de
metaalwerkplaats van Relim in de openbare ruimte in Parkstad. Dat maakt de
mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt trots. Maar voorop staat een
zinvolle dagbesteding. „Anders zit je je thuis te vervelen en ga je domme
dingen doen.”

Mensen geloofden niet dat ik heb meegewerkt aan het stalen monument voor 125 jaar spoorlijn Sittard-Herzogenrath. Nou, toen heb ik ze de foto’s laten zien”, zegt Yvo Meijboom uit Heerlen. Telkens als hij in de openbare ruimte iets kan aanwijzen en zeggen dat hij eraan heeft meegewerkt, is hij blij en
trots. Hij is een van de medewerkers van de metaalwerkplaats van Relim, een maatschappelijk werkbedrijf dat zorgt voor dagbesteding, opleiding en reïntegratieva n mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de werkplaats aan de Kissel maakt hij ook staalborstels voor veegwagens van onder meer Rd4.

Begeleider Stefan Tackenberg (midden) bij de kist die Relim voor de Promenade heeft gemaakt.
© Rob Oostwegel

Maar dat is saai productiewerk, vindt Yvo, geef hem maar stalen constructies die iedereen kan zien, zoals het gedenkteken waar de kerk in Schaesbergerveld heeft gestaan, het kruis bij Slot Schaesberg of de kist om de schaakstukken op de tweede Promenade op te bergen.
We begeleiden ze naar een baan, maar zijn ook een sociaal vangnet. Er zijn mensen die voor altijd bij ons blijven.

Nick Custers
‘Relim, beter door werk’ is er in het robuuste ijzer van de kist gefreesd, die dit najaar wordt geplaatst. De spreuk gaat zeker op voor Roy, die door zijn zwakke rug en artrose is afgekeurd als bouwvakker, maar die met veel plezier vier uur per dag bij Relim komt werken om een dagbesteding te hebben.

Coke en speed
Ook het leven van Raymond Moes is er flink op vooruitgegaan sinds hij met de stichting in contact is gekomen. „Tien jaar geleden was ik verslaafd aan coke en speed. Ik ging van de straat naar de dag- en nachtopvang in de Klomp. Daar zag ik jongens om me heen steeds verder achteruitgaan. Ik koos een ander leven voor mezelf en kwam er op eigen kracht uit. Het belangrijkste daarvoor is werk, een
zinvolle dagbesteding. Anders zit je thuis, ga je je vervelen en domme dingen doen.” Inmiddels is hij als begeleider al twee jaar in vaste dienst bij Relim, heeft hij een huis gekocht en probeert hij een voorbeeld te zijn voor de cliënten. „Het gaat om basisdingen die ze verloederd hebben, zoals op tijd komen, luisteren, samenwerken, een advies aannemen.”
Nick Custers is trots op het succesverhaal van Raymond. Als manager bij Relim haalt hij opdrachten voor het werkbedrijf binnen. Die komen van bedrijven en gemeenten in Zuid-Limburg. Relim hanteert marktconforme prijzen, maar wie de organisatie een opdracht verstrekt, doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, legt Custers het verschil uit.

Fietsbeugels
Heerlen reserveert bij alle projecten van meer dan een ton een paar procent voor een sociaal doel, zoals de opleiding of re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de Promenade zijn de metaalwerkers van Relim daarom ingezet voor de schaakkist, maar ook voor fietsbeugels. Een andere ploeg heeft de oude stenen van het Van Grunsvenplein opgeschoond voor hergebruik aan de Promenade. „Dat kost ons 45 euro per vierkante meter, nieuw zou het 150 euro kosten. Terwijl vaak wordt gezegd dat hergebruik duurder is”, legt een ambtenaar uit.
Bij de cliënten zitten ook nog steeds mensen met een verslaving. Niet zozeer heroïneverslaafden als wel mensen die niet zonder games, seks of alcohol kunnen. Ook voor hen geldt dat werk de beste remedie is.
Vangnet
„We begeleiden ze naar een baan, maar zijn ook een sociaal vangnet. Er zijn mensen die voor altijd bij ons blijven”, zegt Curvers. Voor de nog jonge Chris Opgenoorth uit Kerkrade is het te vroeg om dat te stellen, maar hij kan het zich wel voorstellen. „Ik zit al ruim vijf jaar bij Relim, nu bij de houtwerkplaats”, vertelt
hij nadat hij een serie stenen van het schouwburgplein heeft schoongemaakt. „Het liefst heb ik een vaste baan bij een menselijke werkgever, maar dat is lastig. Ik heb een paar keer een proefperiode gehad, ze beloven je gouden bergen, maar op de laatste dag word je afgesnauwd. Ik kom wel eens vijf minuten te laat, maar ik hoef niet zoals anderen eerst koffie te drinken en tien minuten op te starten.”

Note

Motivatie voor publicatie van dit artikel is, stichting HEERLYCKheyt Schaesberg heeft de afgelopen 5 jaren intensief met Relim en in het bijzonder Relim Metaal samengewerkt en mooie werken voor de openbare ruimte door hen laten vervaardigen. We genieten als we zien welke passie en gedrevenheid bij deze mannen van Metaal is, om deze werken te vervaardigen. We onderstrepen daarom van harte dat er meer in zit dan het vervaardigen van veegborstels of ander productie gericht werk.

Ze verdienen het om te genieten van hun werk, wij hebben nog een verlanglijstje aan opdrachten, U ook?

error: Content is protected !!